Het slijpen en polijsten van verschillende materialen.

Om te beginnen. Wat is slijpen en polijsten eigenlijk? We zullen als eerste de term slijpen uitleggen. Slijpen is een verspaningstechniek. Nou is dit bij de meeste mensen ook geen bekende term vandaar dat we deze ook kort zullen toelichten.

Verspanen is een term die gebruikt wordt bij alle vormen van het bewerken van materiaal. Hierbij wordt vaak gesproken over metaalsoorten. Bij deze techniek wordt met handgereedschap of machinegereedschap verschillende materialen delen ontnomen van de te bewerken stof. Hierbij ontstaan spanen. Dit is restafval, oftewel het weggenomen spul. Hierdoor zal de massa van het materiaal afnemen en zal de oorspronkelijke vorm vervormen naar wat gewenst is. Tijdens deze bewerking ontstaan de spanen doordat het materiaal wordt verwijderd door afschuiving.

Terug naar slijpen. Bij het slijpen van metalen of andere materialen wordt er dus materiaal afgenomen met gereedschap voorzien van snijkanten. Slijpen kan op verschillende manieren gedaan worden. Hierbij kun je denken aan honen of schuurbandslijpen. Maar waarvoor wordt slijpen nou eigenlijk gebruikt? Het wordt in de meeste gevallen gebruikt om een glad oppervlak te krijgen zonder oneffenheden. Denk hierbij aan voorwerpen als messen en gereedschappen als schaven en beitels. Deze moeten ieder glad uiteraard scherp zijn. Bij het slijpen heb je te maken met een slijpkorrel. Deze bepaalt hoe glad het oppervlak van een voorwerp wordt. Als er een kleinere korrel gebruikt wordt, wordt het oppervlak gladder. De snijsnelheid bij het proces is hoog en de materiaalafname heel klein. Het gebeurt dus heel nauwkeurig. Om het nauwkeurig te laten verlopen is het zaak dat de slijpschijven goed rondlopen en uitgebalanceerd zijn.

Polijsten

Polijsten

Polijsten heeft veel weg van slijpen. Bij slijpen wordt het oppervlak glad gemaakt. Bij polijsten gebeurt dit ook, enkel wordt het voorwerp ook glanzend gemaakt. Hierdoor komt er een spiegelende laag over het voorwerp. Het proces verloopt als volgt:

Als eerste wordt het oppervlak van het te bewerken voorwerp grof geschuurd. Dit schuur proces wordt vaker herhaald alleen wordt het schuurmateriaal steeds fijner en fijner. Dit gebeurt zodat de oppervlakte steeds gladder gemaakt wordt. Het oppervlak heeft grote pieken en dalen als deze ver uitvergroot wordt. Door te schuren worden deze vlakker gemaakt en het verschil verkleint. Naast dat het oppervlak gladder wordt is er ook een visueel eigenschap dat verandert. Zoals eerder gezegd komt er namelijk een glanzende laag over het voorwerp heen. Voorwerpen waarbij dit voorkomt zijn bijvoorbeeld spiegels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *