Wat is een CAD CAM programmeur?

Wellicht vraag je jezelf af wat is CAD CAM. CAD CAM is een samenvoeging van twee verschillende begrippen. Zo staat CAD voor Computer Aided Design en CAM Computer Aided Manufacturing. Eigenlijk betekent de combinatie van beide termen dat producten worden vormgegeven en worden ontwikkeld door een computer. Het wordt hierdoor vaak als een term gebruikt als het gaat om automatisering van een productieomgeving. Dit wordt vaak uitgevoerd door een CAD CAM programmeur. Maar hoe werkt dat nou precies?

Hoe werkt een CAD CAM systeem?

Door middel van deze systemen worden projectbestanden gegeneerd uit bepaalde bestanden voortvloeien. Het CAD-systeem houdt rekening met producten die daadwerkelijk geproduceerd worden. Hierbij wordt er dus rekening gehouden met het CAM-systeem. Het CAM-systeem kan vervolgens het CAD-bestand inlezen waarna de productie kan beginnen. Veelal wordt er gebruikt gemaakt van STEP, DWF, DXF en SLDPRT-bestanden. Het is dus behoorlijk uitgebreid, maar het is wel verstandig dat je kennis van zaken hebt als je hiermee werkt. De programma’s zijn niet eenvoudig te beheren en daarom zijn CAD CAM programmeurs steeds moeilijk te vinden.

Waar worden de systemen toegepast?

De systemen worden vaak toegepast bij bedrijven die machineonderdelen ontwerpen. Hierbij kun je denken aan machinefabrieken. Daarnaast ook bij bedrijven die machineonderdelen fabriceert. Eigenlijk wordt CAD CAM gebruikt bij fabrieken en productie van materialen. Veel bedrijven zijn echter op zoek naar programmeurs die deze systemen kunnen bedienen. Het is schaars om deze mensen te vinden waardoor er speciale opleidingen zijn gemaakt ten behoeve van de arbeidsmarkt. Mocht je dus nog niet weten welke studie je wilt gaan doen en wil je iets in de techniek doen? Dan is het aan te raden om te kijken voor een studie om uiteindelijk CAD CAM programmeur te worden. Je bent vrijwel verzekerd van een baan en je weet zeker dat het een functie is die goed bij je aansluit.

Voordelen van een CAD CAM systeem

Als je kiest voor een CAD CAM systeem heb je enorm veel voordelen. Als grootste voordeel wordt de efficiënte gezien. Waar je normaliter zelf producten moest bedienen kunnen machines het nu van je overnemen. Het is hierbij alleen belangrijk dat je een goede inrichting van de system hebt. Zodra dit eenmaal goed staat is er slecht een persoon nodig die de apparaten beheert. Op deze manier weet je zeker dat het goed gaat. Waar je vroeger dus meerdere mensen nodig had, heb je nu maar één iemand nodig!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *